Lördag, 18 November 2017
Vinterns Sportpressen nu i distribution. Samtliga utkomna tidningar kan läsas som e-tidningar i vårt arkiv!

Åland Marathon & 1/2 Marathon lockar löpare till Åland

Skriven av:  Stefan Hägg
15 oktober, 2009 - 00:08

Hösten har varit blåsig och ovanligt kylig, faktiskt så har vi redan fått en föraning om kommande vinter här i landskapet Åland. Dock skall evenemanget Åland Marathon & 1/2 Marathon äga rum innan vintern kommer. Orsaken till att tävlingen ligger så sent på säsongen är att vi normalt har långa milda höstar på Åland. Årets maratondag infaller den 25:e oktober och förutom maraton och 1/2 maraton finns även ett 10 km Fun-Run med i programmet. Detta för att evenemanget skall ha något att erbjuda envar som vill komma och löpa. Majoriteten av de löpare som ställer upp kommer från Finland och Sverige. Dessutom har vi numera alltid ytterligare ett antal nationer representerade i startlistan. I år återfinns hela 19 olika nationaliteter bland de startande och extra skojigt är att de estländska långlöparna nu uppenbarligen fått upp ögonen för loppet. I dagsläget finns åtminstone 20st estländare anmälda. Detta skall ses mot bakgrund av att vi tidigare år endast haft enstaka sporadiska besök av våra estländska grannar. Rekordnotering deltagarmässigt är år 2007 då totalt hela 606 st deltagare noterades för hela evenemanget. I år finns strax under 500 st anmälda 10 dagar före evenemanget äger rum och det finns fortfarande tillgång till boende i Mariehamn så det ser ut att bli ett bra år deltagarmässigt. Anmälan kan ännu göras ända fram till 24/10.

 
Banrekordet innehas av Jukka Toivola som 1979 löpte bansträckningen på 2.17,07. Den gången handlade det om FM i maratonlöpning. Banan är väldigt lättlöpt då den har bara en egentlig stigning, ”Svinryggen”, som passeras två gånger.  En gång halvvägs på väg till vändpunkten och följaktligen en gång ytterligare på tillbakavägen.
 
Hemmalöparen Janne Holmén har två gånger stått som segrare på maratondistansen. Detta skedde 2006 och 2007 i ett lopp som hittills enbart sett finländska eller svenska segrare. Dock finns ett undantag. I fjol segrade Ines van Rinsum från Holland i maratonloppets damklass. Segrartiden var 3.19,38 medan damernas banrekord hålls av Evy Öhberg från Sverige. Det lyder 2.58,26 och löptes år 1985.
 
En av fjolårsdebutanterna som återfinns i årets startfält och hyser ett stort lokalt intresse är hemmalöparen Åsa Karlsson. Hon var i sin ungdom främst längdskidåkare och har nu inlett ”en andra idrottskarriär som löpare”. Åsa löper i D-40 klassen, men kan mycket väl vara den som löper i mål som bästa dam om allt stämmer. Tiden ifjol blev 3.31,26 och det är ett resultat som Åsa vill förbättra. Någonstans runt 3.15 – 3.20 kan vara möjligt tror hon. Träningsmässigt har hon i år genomfört fler och längre långpass de senaste två månaderna. Planen för loppet är att bara löpa så jämnt som möjligt och inte bry sig så värst mycket om omkringvarande löpare och kilometertider utan istället känna vad som är ett tempo som håller hela vägen. 
 
Arrangörsstaben ser fram emot en hektisk helg med en het önskan om att jättemånga löpare skall lämna Åland nöjda och glada med den fina maratonmedaljen som är unik för Åland Marathon & 1/2 Marathon.

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi