Lördag, 18 November 2017
Vinterns Sportpressen nu i distribution. Samtliga utkomna tidningar kan läsas som e-tidningar i vårt arkiv!

Ett mått är rågat

Skriven av:  Mats Lundberg
9 maj, 2017 - 11:36

En krampaktig 3–2-seger mot Vitryssland, osannolika 1–5 mot Frankrike och nu senast en fullständig kollaps i slutperioden mot Tjeckien – Lauri Marjamäkis lejonflock har haft en allt annat än angenäm inledning på årets ishockey-VM.
 
Visst anade man att de många nej tack Marjamäki och hans tränarstab fick från NHL-adeln inför turneringen skulle avspegla sig på Parisisen. Men att det skulle bli så här svårt att känna igen vårt folkkäraste av landslag är domedagsproftior som inte ens den värsta pessimisten kunde måla upp.
 
Inför mötet med Slovenien på onsdag kväll är till och med den på förhand nästan givna platsen i kvartsfinallottot på allvar hotad. Vinddraget från 2014 då Finland behövde hjälp av ett redan utslaget Schweiz är påfallande.
 

Den vassa eggen

Om Lejonen på något vänster klarar av Slovenien och lördagens matinéföreställning mot Norge, väntar på mors dag just Schweiz i det som sannolikt blir en vinna eller försvinna-match. Långt innan vi tänkt oss att Finland skulle tvingas spela med kniven på strupen.
 
Marjamäki står inte högt i kurs just nu. De ivrigaste belackarna vill se honom avskedad med omedelbar verkan. Så blir det naturligtvis inte. Förbundsherrarna vill nog ha hela bilden av hans första säsong vid rodret klar för sig innan man skrider till dylika drastiska åtgärder.
 
Men det är klart, missar Lejonen kvartsfinalen finns det inga förutsättningar för Kärpäts tidigare mästarlots att sitta kvar på sin post. Hans inledande år på ämbetet har varit blytungt från första tekning.
 

Förlegad metodik

Likt många av sina föregångare utgår Marjamäki från defensiven. Ett koncept som fungerat i årtionden men som med den utveckling ishockeyn tagit under senare tid känns oerhört föråldrad.
 
Att utan märkbar forechecking vänta in motståndarna i neutral zon duger inte längre. Speedkulorna har tagit över och att i mer eller mindre sextio minuter lira med handbromsen på är inte det rätta botemedlet mot dem. Vi såg det redan i World Cup-upptakten då fartvidundren i det nordamerikanska ungdomslaget helt sonika åkte ifrån passiva blåvita rundningsmärken.
 
Alla har sett det men uppenbarligen inte herr Marjamäki. Med vitnande knogar håller han fast vid sin modell: Att vänta på motståndarnas misstag och därefter straffa dem utan pardon.

Som sagt, det höll på 80- och 90-talen men i dag är detta tänk hopplöst förlegat.

 

Den som gräver en grop...

Lejonen har gått i sin egen fälla. Ta Topi Jaakolas duttande med pucken vid det tjeckiska kvitteringsmålet på måndagen som exempel. Alla med minnen från Anders "Masken" Karlssons och Mats Sundins glansdagar, då till synes säkra tvåmålsförsprång förvandlades till något helt annat, kände kalla kårar längs ryggraden.
 
Det kan fortfarande bli kvartsfinal även denna gång. Men senast där tar VM-äventyret slut för våra lejon. Kan inte tänka mig något annat scenario då antingen Ryssland, USA eller Sverige ställer upp på andra sidan.
 

Sedan kan förbundet göra sin värdering och på ett civiliserat sätt ge Lauri Marjamäki silkessnöret. Tro mig, han är inte rätt man att leda finländsk ishockey in i 2020-talet. 

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi