Lördag, 18 November 2017
Vinterns Sportpressen nu i distribution. Samtliga utkomna tidningar kan läsas som e-tidningar i vårt arkiv!

Inför hockey-VM: Underdogens gynnsamma sits

Skriven av:  Mats Lundberg
4 maj, 2017 - 12:21

Efter att i tur och ordning Vitryssland, Tjeckien och Ryssland ensamma fått ha hand om var sin turnering är vi i år tillbaka vid formatet från 2012 och 2013 då två nationer tillsammans arrangerar ishockey-VM.

 
Paris och Köln inhyser var sin grupp och två kvartsfinaler innan det 20–21 maj vankas spel om medaljer på den tyska sidan.
 
De finländska lejonen inleder turneringen på fredag med match mot Vitryssland. Därefter väntar de franska värdarna, Tjeckien, Slovenien, Norge och Schweiz innan regerande mästarna Kanada den 16 maj står för det stenhårda motståndet.
 
Två grupper à åtta lag där de fyra främsta avancerar till ödeskvartarna som avgörs på torsdag om två veckor.
 

Kvartsfinalen en vattendelare

Också utan äss som Patrik Laine, Mikko Koivu och Rasmus Ristolainen utgår man från att Lauri Marjamäkis lejonflock klarar detta minimimål. Sedan får man invänta en motståndare i vattendelaren mellan framgång och ett mindre lyckat VM.
 
Att Lejonen hittills under nye tämjaren Marjamäki varken resultat- eller spelmässigt imponerat är ett obestridligt faktum. Höstens World Cup med bästa möjliga mönstring blev ett veritabelt fiasko där Valtteri Filppula genom sin lika sena som betydelselösa tröstkasse mot det nordamerikanska U23-laget stod den enda blåvita fullträffen under hela turneringen.
 
I säsongens Euro Hockey Tour har Finland blandat och gett med en andra plats, två tredjeplatser och en jumboplacering under fyra landslagssamlingar. Måhända förbättrades det sargade självförtroendet något tack vare de två avslutande vinsterna mot Ryssland och Sverige i genrepet på tjeckisk botten förra veckan.
 

Profilerna försvinnande få

Tills vidare består den finska truppen av sju NHL-spelare av vilka en hel kvartett gör sitt första VM. Filppula har varit med en gång tidigare medan ungdomarna Sebastian Aho och Mikko Rantanen gör sitt andra raka framträdande på VM-isarna efter debuten i fjol.
 
Helt gröna i sammanhanget är målvakten Joonas Korpisalo, backen Julius Honka samt anfallarna Markus Hännikäinen och Jesse Puljujärvi som tillsammans fick chansen i NHL 68 gånger under säsongen. Vid sidan av ärkerutinerade Filppula har ingen i truppen kommit upp i över hundra matcher i världens ledande hockeyliga.
 

Konsten att motbevisa kritikerna

Därmed är det ändå inte sagt att vi redan innan turneringen kört i gång ska begrava de finländska medaljchanserna. Även tidigare har på förhand sågade blåvita VM-upplagor visat sig överträffa förväntningarna. I silverlagen 1992 och 1998 hade sammanlagt endast tre namn sina klubbadresser på andra sidan Atlanten. Till och med världsmästarlaget från 2011 hade färre NHL-förstärkningar än årets trupp.
 
Så inte gör det oss något om Kanada, Ryssland och Sverige som vanligt får bära favoritskapet. Finland har aldrig haft något emot att slå ur underläge och möjligheten att ryta till då få anat det har under åren blivit något av av Lejonens signum.
Copyright © 2009-2017     www.canews.fi