Lördag, 18 November 2017
Vinterns Sportpressen nu i distribution. Samtliga utkomna tidningar kan lÀsas som e-tidningar i vÄrt arkiv!

FNB Nyheter

Flera döda i misstänkt terrordåd i Barcelona
Ett fordon har kört in i människor på en välbesökt turistgata i Barcelona. Polisen hanterar händelsen som ett terrordåd, skriver flera medier.

Minst 13 människor har dödats i Barcelona, rapporterar spanska medier. Omkring 30 har skadats.

"Kraftig kollision på La Rambla i Barcelona orsakad av en person som körde en skåpbil, många skadade", skriver polisen i ett uttalande. Motivet till händelsen är ännu inte fastslaget.

Videobilder som sprids från platsen visar hur människor springer bort från området. Andra bilder visar flera ambulanser på platsen och räddningspersonal som ger första hjälpen till flera människor.

Misstänkt inne i bar

Enligt den spanska tidningen El Páis har poliskällor sagt att minst en person har lämnat den vita skåpbilen till fots efter händelsen. Flera medier rapporterar om polisuppgifter att minst en man har barrikaderat sig i en bar i Barcelona. Han kan vara beväpnad. Det är inte bekräftat att händelsen på restaurangen har något med den misstänkta terrorattacken att göra.

Svenske Hampus Hagander, 19 år, arbetar i Barcelona. Han var på väg hem från jobbet och blev vittne till hur skåpbilen körde in i folkmassan.

– Det var rött ljus och jag väntade vid ett övergångsställe. När bilarna började köra kom det en vit skåpbil som först bara körde lite för fort. Men kanske tio meter från övergångsstället började den gasa på som bara den och svängde drastiskt åt höger in i en stor folkmassa som står och väntar på att gå över övergångsställer, säger han till TT.

"Skrek i panik"

Hagander berättar att tre till fyra personer flög genom luften efter att ha blivit träffade.

– Det gick inte att se så mycket mer. Folk började skrika i panik. Folk som satt och åt bara några meter därifrån välte borden och sprang åt alla håll. Folk gömde sig inne i affärer.

Skåpbilen fortsatte ner för La Rambla.

– Jag vet inte om den körde på fler människor, säger Hampus Hagander.

Hagander tog sig från området och kunde ta sig hem. Han berättar att polisen var snabbt på platsen.

– I varenda liten gata stod det en polisbil och det var poliser överallt.

Finska Petri Wallin satt och åt hamburgare vid tidpunkten för dådet.

– Vi satt på McDonalds uteservering och skulle precis gå till La Rambla när vi fick order att gå in. Nu är allt stängt och folk uppmanas att gå mot den övre delen av stan. Hela kärncentrum verkar vara stängt. Det är mycket utryckningsfordon i farten, berättar han per sms.

– Folk sprang i panik uppför gatorna, barnen grät och en stund var situationen ganska kaotiskt. Nu har det redan lugnat ner sig, sms:ar Wallin som är i Barcelona på semester.

Söker gärningsman

Enligt uppgifter till La Vanguardia ska fordonet ha kört in på turistgatan från torget Placa de Catalunya. Den ska ha kört cirka 600 meter innan det tog stopp.

Folk uppmanas hålla sig borta från platsen. Myndigheterna har begärt att tunnelbane- och tågstationer i närheten av händelsen ska stängas. Polisen har också uppmanat affärer att stänga.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger att han håller kontakt med myndigheterna efter den misstänkta terrorattacken och att prioriteten nu är att ta hand om alla skadade, rapporterar Reuters.

Utrikesministeriet har ingen information om att några finländare ska ha drabbats.

Finlands ambassad i Madrid följer noga med läget.

Promenadstråket La Rambla, med sina affärer och restauranger, går genom centrala Barcelona och är en av stadens mest turisttäta platser. (FNB–TT)

Fakta: La Rambla

La Rambla i Barcelona är en bred gata som sträcker sig från Columbusmonumentet i hamnen till Placa de Catalunya, cirka 1,2 kilometer lång. Den utgör ett populärt turiststråk och kantas av mängder av uteserveringar och butiker, och samlar allt från gatukonstnärer till marknadsförsäljare. Gatan har en begränsad trafik men desto mer flanörer.

Ordet "rambla" står för boulevard eller aveny. (FNB–TT)

Fakta: Attacker med fordon i Europa

Augusti 2017: Sex soldater skadas när en 36-årig man kör in i dem i en förort till Paris.

April 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödas.

Mars 2017: Ett attentat utförs vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med lastbil. Sex människor dödas inklusive attentatsmannen. Ytterligare en skadad kvinna avlider senare.

December 2016: Tolv människor dödas när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av italiensk polis.

Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi