Lördag, 18 November 2017
Vinterns Sportpressen nu i distribution. Samtliga utkomna tidningar kan lÀsas som e-tidningar i vÄrt arkiv!

FNB Nyheter

Misstänkt terrorattack i Barcelona
Ett fordon har kört in i människor på en välbesökt turistgata i Barcelona. Polisen betecknar händelsen som ett terrordåd, skriver nyhetsbyrån AFP.

Enligt tidningen La Vanguardia har flera människor dödats och omkring 20 personer skadats.

"Kraftig kollision på La Rambla i Barcelona orsakad av en person som körde en skåpbil, många skadade", skriver polisen i ett uttalande.

Videobilder som sprids från platsen visar hur människor springer bort från området. Andra bilder visar flera ambulanser på platsen och räddningspersonal som ger första hjälpen till flera människor.

Svenske Hampus Hagander, 19 år, arbetar i Barcelona. Han var på väg hem från jobbet och blev vittne till hur skåpbilen körde in i folkmassan.

– Det var rött ljus och jag väntade vid ett övergångsställe. När bilarna började köra kom det en vit skåpbil som först bara körde lite för fort. Men kanske tio meter från övergångsstället började den gasa på som bara den och svängde drastiskt åt höger in i en stor folkmassa som står och väntar på att gå över övergångsstället, säger han till TT.

"Skrika i panik"

Han berättar att tre till fyra personer flög genom luften efter att ha blivit träffade.

– Det gick inte att se så mycket mer. Folk började skrika i panik. Folk som satt och åt bara några meter därifrån välte borden och sprang åt alla håll. Folk gömde sig inne i affärer.

Skåpbilen fortsatte ner för La Rambla.

– Jag vet inte om den körde på fler människor, säger Hampus Hagander.

Hagander tog sig från området och kunde ta sig hem. Han berättar att polisen var snabbt på platsen.

– I varenda liten gata stod det en polisbil och det var poliser överallt.

– Nu hörs sirener hela tiden. Det är poliser och ambulanser överallt.

Söker gärningsman

Enligt uppgifter till La Vanguardia ska fordonet ha kört in på turistgatan från torget Placa de Catalunya. Den ska ha kört cirka 600 meter innan det tog stopp.

Enligt tidningen El Páis har poliskällor sagt att minst en person har lämnat den vita skåpbilen till fots efter händelsen. Polisen söker efter gärningsmannen.

Folk uppmanas hålla sig borta från platsen. Myndigheterna begär att tunnelbane- och tågstationer i närheten av händelsen ska stängas. Polisen har också uppmanat affärer att stänga.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger att han håller kontakt med myndigheterna efter den misstänkta terrorattacken och att prioriteten nu är att ta hand om alla skadade, rapporterar Reuters.

Promenadstråket La Rambla, med sina affärer och restauranger, går genom centrala Barcelona och är en av stadens mest turisttäta platser.

Enligt Reuters skriver den spanska tidningen El Periodico att två beväpnade män har barrikaderat sig i en bar i Barcelona. Det är inte bekräftat att männen har något med den misstänkta terrorattacken att göra. (FNB–TT)

Fakta: La

La Rambla i Barcelona är en bred gata som sträcker sig från Columbusmonumentet i hamnen till Placa de Catalunya, cirka 1,2 kilometer lång. Den utgör ett populärt turiststråk och kantas av mängder av uteserveringar och butiker, och samlar allt från gatukonstnärer till marknadsförsäljare. Gatan har en begränsad trafik men desto mer flanörer.

Ordet "rambla" står för boulevard eller aveny. (FNB–TT)

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi