Lördag, 18 November 2017
Vinterns Sportpressen nu i distribution. Samtliga utkomna tidningar kan lÀsas som e-tidningar i vÄrt arkiv!

FNB Nyheter

EU och Storbritannien överens om prioriteringar och tidtabellen
EU och Storbritannien har i dag kommit överens om prioriteringar och tidtabellen för brexitförhandlingarna, meddelar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Förhandlingarna inleddes i dag.

– Den här första sessionen har varit viktig. I dag har vi enats om datum, vi har enats om organisationen och vi har enats om prioriteringarna, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier vid en gemensam presskonferens med den brittiske brexitministern David Davis.

– Vi måste se till att Storbritanniens utträde genomförs på ett ordnat sätt. Vårt mål är att ha en veckas förhandling varje månad, säger Barnier.

– Vi är överens om att våra närmaste medhjälpare ska inleda sina samtal om Irland, om bibehållandet av Långfredagsavtalet, berättar Barnier, syftandes på fredsuppgörelsen på Nordirland.

EU:s chefsförhandlare utlovar samtidigt att alla diskussioner ska föras i konstruktiv anda.

– För både EU och Storbritannien är en rättvis uppgörelse möjlig – och betydligt bättre än ingen uppgörelse alls. Vi kommer hela tiden att arbeta med Storbritannien, aldrig mot dem, säger Barnier.

– Jag är varken optimist eller pessimist. Jag är beslutsam.

Även David Davis hyllar den "konstruktiva andan" i dagens inledande samtal.

– Det står tydligt från början att båda sidor vill nå bästa möjliga lösning som fungerar för både EU och Storbritannien, säger den brittiske brexitministern, som samtidigt lovar ett förslag redan till på måndag om hur den brittiska regeringen ser på frågan om rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien.

– I dag börjar en resa för både Storbritannien och EU. Vi har tagit de första stegen tillsammans. Jag är definitivt en beslutsam optimist, säger Davis. (FNB–AFP–TT)

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi