Lördag, 18 November 2017
Vinterns Sportpressen nu i distribution. Samtliga utkomna tidningar kan lÀsas som e-tidningar i vÄrt arkiv!

FNB Nyheter

Kampen mot tiden börjar – brexitförhandlingarna inleds
Förhandlingarna om Storbritanniens EU-utträde inleds i dag, nästan ett år efter folkomröstningen om landets framtid i EU.

Storbritanniens chefsförhandlare David Davis och EU:s Michel Barnier träffas på förmiddagen i Bryssel. Dagen avslutas med en gemensam presskonferens som beräknas börja kring klockan 19.30 finsk tid.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att hon kommer att vara "en jäkligt jobbig kvinna" i förhandlingarna, men hon sitter inte med vid själva förhandlingsbordet. I praktiken är det Davis och Barnier med respektive staber som förhandlar om brexit.

Utgångspunkterna för förhandlingarna är annorlunda än man väntade sig för ett par månader sedan. Före Storbritanniens förtida parlamentsval verkade det som att premiärminister Theresa May helt och hållet skulle föra landet ut ur EU:s inre marknader och tullunionen. Efter valförlusten har många väntat sig att Mays linje kommer att mjukna.

Två omgångar

EU utgår från att förhandlingarna delas i två delar. Först förhandlar man bland annat om medborgarnas rättigheter och gränsen mellan Nordirland och Irland. I den andra omgången förhandlas Storbritanniens framtida relation med EU.

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade i fredags med hänvisning till EU-källor att May accepterar att de praktiska frågorna kring brexit förhandlas först.

Förhandlingarna har en tidsfrist på två år. Klockan har tickat sedan slutet av mars då May lämnade in en officiell ansökan om landets EU-utträde. Brexitavtalet ska vara färdigt i slutet av nästa år så att det kan godkännas av EU-parlamentet och av parlamentet i Storbritannien. EU-utträdet träder i kraft i slutet av 2019. (FNB)

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi