Lördag, 18 November 2017
Vinterns Sportpressen nu i distribution. Samtliga utkomna tidningar kan lÀsas som e-tidningar i vÄrt arkiv!

FNB Nyheter

Klar majoritet för Macron
Frankrikes president Emmanuel Macron får klar majoritet i det franska parlamentet, visar det färdigräknade valresultatet.

Macron och hans parti La république en marche (LREM) får 351 mandat av parlamentets 577 platser. Resultatet är en brakseger för partiet, men segern är inte lika stor som förväntat. Partiet förväntades få 470 platser i parlamentet.

För Marine Le Pens parti Nationella fronten var valresultatet en besvikelse för att partiet endast fick 8 mandat. Partiets mål var att få 15 mandat i parlamentet. Le Pen får en plats i parlamentet men partiets ställning kommer att vara svag.

De största valförlorarna är ändå socialisterna. De får endast 29 mandat i parlamentet, då de förr hade över 250 platser. Partiet Mouvement républicain et citoyen (MRC) får 131 platser då partiet tidigare hade 200 platser i parlamentet.

Valdeltagandet var lågt, lite under 44 procent. Experter har förklarat valdeltagandet med valtrötthet eftersom fransmännen kallades till valurnorna för fjärde gången inom loppet av två månader.  (AFP–FNB)

FNB

Copyright © 2009-2017     www.canews.fi